Rólunk

A Vox Humana Kft. jelenleg az ország egyetlen olyan műhelye, ahol az orgona fém és a fa alkatrészeinek elkészítésétől, a régi orgonák restaurálásáig bármi megvalósítható. A cég 2007-es évi bejegyzéséig Bartis Szabolcs társtulajdonos, a Romániai Orgonaépítők Szövetségének tagja, végig járta az orgonaépítő és restaurátor szakma minden lépcsőfokát. Gyulafehérvári középiskolai tanulmányai alatt megtanult orgonán játszani, de ezzel egyidőben érdeklődését a hangszer királynőjének is nevezett orgona szerkezeti felépítése is megragadta. Érettségi után, 2000 januárjában Hermann Binder orgonakészítő mester szebeni műhelyében inasként kezdte a szakmát. Ezt követően a Liszt Ferenc Zeneakadémia hangszerészképzésén gyarapította és mélyítette szakmai tudását mind elméleti, mind gyakorlati síkon. Ebben az időszakban több nagy orgona készítésében vállalt aktív szerepet, többek között részt vett a piliscsabai Pázmány Péter Katolikus Egyetem aula magnájában található orgona építésének minden fázisában. Budapesti tanulmányait befejezve, egy svájci alapítvány által létrehozott orgonakészítő műhelyben dolgozott. 2005-ben konkrét felkérést kapott egy németországi orgonaépítőtől, hogy készítse el egy restaurálandó műemlék orgona sípjait. Szabolcs a család egy régi hátsó épületében, kölcsönkért szerszámokkal, formákkal, sablonokkal tett eleget ennek a felkérésnek és ekkor fogalmazódott meg a először a gondolat egy vállalkozás indítására. A növekvő megbízások száma illetve a kollégák biztatására 2005-ben az öccsével közösen családi vállalkozást hoztak létre majd 2007-ben Bodor László társulásával szintet léptek és megalapították a VOX HUMANA Kft.-t. Bodor László tanulmányait a csíkszeredai Venczel József középiskolában kezdte, majd a brassói Transilvania Egyetemen folytatta. Míg Szabolcsra főleg a szakmai felelősség hárul, addig László a cég adminisztrációs feladataival, a gazdasági résszel foglalatoskodik: a nyersanyagok beszerzésétől kezdve az előkönyvelésig, a pályázatok lebonyolításán át, egyszóval minden amit magába foglal az adminisztráció.

Kezdetben a különböző munkafázisok több helyszínen zajlottak, 2012-ben sikerült a vállalkozást egy födél alá hozni egy vadonatúj épületbe, ahol helyet kapott az öntő és a sípkészítő részleg, az asztalosműhely valamint a hangszerek lebontását illetve felépítését szolgáló állítócsarnok. Saját anyagi forrásból sikerült öntőfelszerelést vásárolni, majd egy nyertes pályázat lehetővé tette asztalosipari gépek beszerzését is. Ugyancsak pályázati forrásból 2018-ban sikerült felújítani és modernizálni a gépparkot, ami hatékonyabbá tette a fémsípok gyártásának technológiai folyamatát.

Több mint egy évtizedes fennállása óta a Vox Humana kft több mint 25 orgona restaurálását végezte el, és közel 130 orgonához gyártott különböző méretű sípokat.

Cég székhely
Cég székhely